image

Özgeçmişinizde hatalar mı var?

SORUN DEĞİL.

Sizlerle, bu hatalardan kaçınmanız için, insan kaynakları yöneticilerini özgeçmişinizden uzaklaştıracak, özgeçmiş hazırlarken ve başvurularınızla gönderirken dikkat etmeniz gereken noktaları paylaşacağız.

  • Her iş başvurusu için aynı özgeçmişi kullanmak

Uzaktan çalışabileceğiniz çok sayıda işe başvuruyor ancak dönüş alamıyorsanız, sebeplerinden biri bu olabilir Özgeçmişiniz her zaman başvurduğunuz pozisyona göre hazırlanmalıdır.

  • Özgeçmişinize anahtar kelimeleri dahil etmemek

İş tanımındaki anahtar kelimeleri özgeçmişinize eklemeniz çok önemlidir, özellikle de kariyer siteleri aracılığıyla başvuru yapıyorsanız. Kariyer sitelerinin sistemleri özgeçmişinizi anahtar kelimeleri kullanarak tarar ve sizin doğru işverenle buluştuğunuzdan emin olur.

  • Özgeçmişinizde “hedeflerinizi” belirtmek

Bu yöntem oldukça eskide kaldı. Ve gerçekçi olmak gerekirse, çok da anlamlı değil. Bu yöntemin hala geçerli olduğu zamanlarda hepimiz “Hedefim bir iş bulmak” demenin yaratıcı yollarını bulduk. Ancak, özgeçmişiniz aslında SİZİNLE ilgili değil. Evet. İŞVEREN ve onlar için nasıl değerli olabileceğinizle ilgili. Bu nedenle, “Hedefinizi” yazmak yerine “Yetkinliklerinizi” yazın.

  • Özgeçmişinizde yer alan her pozisyonun altına sadece görevlerinizi yazmak.

Hayır! Bu insanların yaptığı en büyük hatalardan biri. Evet, elbette özgeçmişinizdeki her rolün altında o iş yerindeki görevlerinizin bazılarını listeleyeceksiniz, ancak yazdığnız TÜM maddeleri bununla sınırlandırmayın. Bunun yerine (ve tekrar), nasıl değerli olabileceğinize odaklanmalısınız.

  • Özgeçmişinizi arama motorlarına uygun hale getirmemek

Bu, özellikle uzaktan çalışılan işler olmak üzere tüm işe başvuru süreçleriyle ilgili 21. yüzyılın en büyük değişikliği oldu. Arama motorları özgeçmişiniz bir insan tarafından okunmadan önce onu tarayan sistemlerdir. Bu nedenle, eğer özgeçmişinizin onu değerlendirecek gerçek bir insana ulaşmasını istiyorsanız, arama motorlarının dilinden iyi anlamalısınız. Yoksa özgeçmişiniz kimseye ulaşmadan kaybolabilir. Ve şunu belirtmeliyiz… Özgeçmişlerin %70’i bu şekilde kaybolup gidiyor. Bu nedenle, bu konuda uzmanlaşırsanız diğer başvuranların önüne geçmiş olursunuz.

  • Özgeçmişinize referanslarınızı eklemek

Burada yavaşlayalım. İşe alım süreci adım adım ilerler. Çok hızlı gitmemek gerekir. Özgeçmişinizin amacı mülakata çağrılmanızı sağlamaktır. Çoğu şirket işe alım sürecinde bu noktada referansları aramaya başlamaz. Evet, fikir kulağa hoş geliyor. Ancak, birçok sebepten ötürü, bu aşamada referansları eklemek gerekli değildir.

Comments are closed

Uploading